Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

La consellera Neus Munté clou el centenari d'Inglada Via

21 de desembre de 2016

El Fòrum Berger i Balaguer va ser testimoni del punt i final als actes de celebració del Centenari de la Residència vilafranquina Inglada Via, un acte que va comptar amb la presència de la Consellera de la Presidència, Neus Munté, l'alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, l'alcaldessa de Sant Sadurní d'Anoia, Maria Rossell, diferents regidors i altres autoritats, a part d'amics, familiars i residents. Es calcula que més de 200 persones van ser testimonis de l'acabament d'una celebració de centenari que s'havia iniciat el mes de juny passat i que ha comptat amb la programació de més de 20 activitats variades, 1.000 persones participants i ha suposat una veritable “revolució a la residència, començant ja pel mateix canvi d'imatge corporativa”, tal com va explicar la seva directora, Marga Padullés

Durant l'acte, es van fer diferents parlaments. Martí Solé, president de la fundació Inglada Via va obrir l'acte exposant el significat de fer 100 anys per a una institució com Inglada Via, fent el símil de passar pàgina, com es passa pàgina en un calendari. Posteriorment, Marga Padullés, directora de la residència, va exposar com s'havia viscut des de la residència la celebració del centenari, titllant-la de “d'autèntica festassa”. Pere Regull, alcalde de Vilafranca, va comparar la situació de fa 100 anys (moment en què es va fundar Inglada Via) amb la d'ara, fent èmfasi amb tot el que ha canviat, les dificultats que hi havia en aquell moment i les que hi ha ara però amb l'esperit que encara avui la residència conserva. Finalment, l'acte va ser clos per la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, la qual va elogiar la tasca i la trajectòria de servei a la gent gran d'Inglada Via, la seva capacitat d'innovar des dels seus orígens, la seva filosofia i manera d'entendre l'atenció centrada en les persones i el seu dret a decidir sobre les seves vides. També va remarcar l'aliança de territori i de suma de sinergies entre Inglada Via i Mas Albornà, un fet que enriqueix Vilafranca del Penedès. Va cloure la seva intervenció fent una reflexió sobre el deute que té la societat amb la seva gent gran. 

L'acte, que va repassar en un vídeo el que ha suposat la celebració del centenari per a Inglada Via, també va presentar el calendari social de Mas Albornà 2017, un calendari fet amb la col·laboració d'Inglada Via i que té enguany com a eix transversal les persones grans actives. Per acabar es va presentar el lipdub o vídeo musical d'Inglada Via, amb la participació dels residents, familiars, treballadors i amics de la residència. El vídeo musical porta per títol Benvinguts a casa vostra una frase que sintetitza tota la filosofia d'Inglada Via.

Una residència centenària 
El 25 de juny de 1916 s'inaugura l'edifici que l'any 1914 els germans Mn. Joaquim Inglada Via i Alberta Inglada Via van encarregar a l'arquitecte Santiago Güell, edifici destinat a asil per a persones grans necessitades. Posteriorment, al gener de 1918, el germans Inglada Via constitueixen la Fundació Asil Inglada Via, fent donació a l'esmentada Fundació de l'edifici i mantenint-se ells com a usufructuaris. A partir del 1957, Caixa Penedès dóna suport al centre, tot garantint-ne la viabilitat econòmica i efectuant importants obres de remodelació i ampliació, i des del 2013 Fundació Pinnae ha assumit aquest compromís de gestió. Actualment, la residència acull 69 persones en règim residencial i té 10 places de centre de dia.