Ajuntament de Vilafranca del Penedès

President Puigdemont: “El nou CAP és una demostració de capacitat de resiliència, esforç col·lectiu, superació i convicció”

President Puigdemont: “El nou CAP és una demostració de capacitat de resiliència, esforç col·lectiu, superació i convicció”

24 de febrer de 2017

Pere Regull: “Des del 2005 que l’Ajuntament va cedir els terrenys han passat molts anys. És un equipament molt necessari perquè patíem una saturació important”.

El president de la Generalitat, acompanyat per l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el conseller de Salut, Toni Comin, ha inaugurat aquest divendres el nou Centre d’Atenció Primària Vilafranca Nord.

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha inaugurat oficialment aquest divendres el nou Centre d’Atenció Primària de Vilafranca Nord. L’equipament sanitari, en funcionament des de finals de novembre, està situat a l’avinguda de la Pelegrina, 70. El president ha estat rebut per l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el conseller de Salut, Toni Comin, diversos regidors i regidores del consistori i autoritats comarcals.
Després de descobrir la placa commemorativa a l’entrada de l’equipament i d’una visita per les diferents dependències del centre, en el torn de parlaments el conseller Comin, ha explicat que si Catalunya té un dels millors sistemes de salut d’Europa, “és en bona part gràcies a la nostra assistència primària, que és tan bona com l’especialitzada. Els professionals heu d’estar orgullosos de pertànyer a un sistema sanitari dels millors d’Europa. L’assistència primària és de qualitat arreu del país perquè hem aconseguit que s’adapti a la diversitat territorial”. Pel conseller de salut, “amb equipaments de qualitat com el que inaugurem avui, posem a l’abast dels professionals de la salut un continent a l’alçada de la gran feina que es fa. L’edifici és fabulós i la feina que es fa a dintre també ho és”.
Per la seva banda, l’alcalde Pere Regull ha mostrat la seva satisfacció per haver arribat a inaugurar el nou CAP. “Des del 2005 que l’Ajuntament va cedir els terrenys han passat molts anys. És un equipament molt necessari perquè patíem una saturació important”. L’alcalde ha remarcat que el nou CAP és important no sols per Vilafranca sinó per al Penedès. “És important que els serveis es donin per igual a tot el territori. I el de salut és un servei bàsic, del qual n’hem d’estar orgullosos i no deixar-nos endur pel tremendisme i el desànim. Només cal anar pel món i posar-se malalt per adonar-se que el nivell de servei que es dóna aquí no es dóna enlloc més”, destacava Pere Regull.
Per cloure, el president Puigdemont ha afirmat que posar en marxa aquest equipament demostra que “aquest país és capaç de superar moltes proves si fa els deures i ens hi posem tots plegats”. “No ens resignem”, ha afirmat, perquè “fa molts anys, des que tenim consciència de nació, que vam decidir que no ens resignaríem i plantaríem cara a totes les adversitats”.
 Durant la seva intervenció, Carles Puigdemont ha agraït als professionals de la salut l’esforç que han fet durant els anys de dificultats econòmiques. “N’hem passat de dures, i en passarem de dures també” ha dit, però s’ha referit a la inauguració del CAP “és una demostració de capacitat de resiliència, d’esforç col.lectiu, de superació i de convicció. Si depèn de nosaltres ens en sortim”.
El cap del Govern ha recordat que aquest nou equipament es va pensar en èpoques en què “no hi havia les restriccions pressupostàries d’ara”, però ha posat en relleu que “no ens hem resignat i aquell centre pensat en unes condicions que no són les d’avui l’hem pogut inaugurar”. En aquesta mateixa línia, ha fet notar els “temps molt difícils que van venir” en els quals el Govern “de manera molt dolorosa,  segurament avui incompresa, va haver de prendre unes decisions per fer sostenible el sistema”. I ha afegit que “el sistema de salut continua tenint les millors notes del nostre entorn i una excel•lent valoració per part dels usuaris”, la qual cosa “vol dir que tots hem fet el possible perquè fos sostenible”.

El CAP Vilafranca Nord, un dels més grans de tot Catalunya
L’equipament, gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS), compta amb un equip d’atenció primària que atén unes 20.000 persones. Està integrat per professionals de medicina familiar i comunitària, personal d’infermeria i atenció a la ciutadania, així com l’Equip de Pediatria Territorial de l’Alt Penedès, que atén tota la població infantil del sector sanitari Alt Penedès. Aquests professionals presten serveis d’atenció sanitària integral, amb activitats preventives i d’educació sanitària, seguiment de les malalties cròniques i programes d’atenció domiciliària. 
El Vilafranca Nord és un dels centres d’atenció primària més grans de Catalunya, amb una superfície construïda de 5.732,16 m2. En total ha suposat una inversió de 7.046.909 euros.
 El centre acull també serveis destinats al conjunt de la població de l’Alt Penedès (al voltant de 95.000 persones), com són el servei de Rehabilitació Ambulatòria, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), el Centre de Salut Mental Adults (CSMA), el Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CASD) i la seu territorial de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC). La incorporació al centre de l’equip de professional de l’ASPC contribueix a integrar la Salut Pública i l’Atenció Primària com un objectiu clau dins del nou Pla estratègic d’atenció primària i comunitari per incidir en les causes socials implicades en els determinants de salut.